Informatie

Een piano in goede conditie houden

Naast regelmatig stemmen en onderhoud kunt u zelf ook iets doen om uw piano in goede conditie te houden. De belangrijkste tips op een rijtje:

Tip 1: De beste plek voor de piano

Plaats een piano bij voorkeur in een ruimte met een stabiel klimaat. Zet de piano niet naast een stralingsbron of in de zon. Ook tocht is slecht voor de piano. Verder heeft de piano goede steun op de vloer nodig ter voorkoming van het krom trekken van het instrument.

Tip 2: Luchtvochtigheid tussen 50 en 70%

Door een te hoge of te lage luchtvochtigheid raakt de piano ontstemt. Een te lage luchtvochtigheid (in stookseizoen) kunt u beïnvloeden door het plaatsen van een hydroceel  of een ander bevochtigingsapparaat. Een te hoge luchtvochtigheid kunt u beïnvloeden met een ontvochtigingsapparaat of een verwarmingselement.

Zet geen planten op de piano. Als het vocht in de piano komt, is dit zeer schadelijk voor de snaren, het stof, het vilt en het houtwerk.

Tip 3: Schoonhouden van de piano

De kast van de piano houdt u stofvrij met een zachte doek. Zorg dat er zo min mogelijk stof tussen de toetsen komt. De toetsen houdt u schoon met een vochtige zemen lap en wat schoonmaakmiddel. Pas op voor ongedierte in de piano. Muizen vinden het heerlijk om van al het beschikbare vilt een nestje te maken.

Pianostemmer Philestein – Phile Vorstermans I 06-43922458 I piettoon@gmail.com www.philestein.nl I Philestein op facebook