Stemmen en onderhoud

Mijn belangrijkste bezigheid is het stemmen van piano’s. Met het stemmen van een piano worden de snaren op de juiste toonhoogte gebracht. Dat stemmen vindt plaats door het draaien aan de stempennen, waaraan de snaren vast zitten. Hierdoor verandert de spanning en daarmee de toonhoogte van de snaar. Tijdens een stembeurt stel ik alle 220 snaren op deze manier bij. Gemiddeld genomen ben ik ruim een uur bezig met een stemming. Als een piano extreem vals is of lang niet gestemd is, dan kan het wat langer duren.

De regel is twee keer per jaar stemmen. Als temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte goed en stabiel zijn, dan is twee keer per jaar stemmen voldoende. Als een piano ieder half jaar gestemd wordt, dan hoeven de snaren niet zoveel bijgesteld te worden en blijven ze ook langer goed staan. Het geluid blijft dan langer zuiver. Het stemmen van een piano die lang niet gestemd is, kost meer tijd. De piano houdt het zuivere geluid ook minder lang vast. Tijdens het stemmen check ik ook of er onderhoud nodig is.

Tarief: het stemmen van een piano kost 76 euro. Het stemmen van een vleugel kost 81 euro. Deze bedragen zijn inclusief voorrijkosten.